Centres Educatius

Una proposta que neix de l'experiència

Espai Orígens és inaugurat l’any 2012 amb la voluntat de ser un motor dinamitzador del patrimoni cultural i natural de l’entorn en el qual es trova immers.  No obstant, el projecte no és ni de bon tros una novetat per a nosaltres: l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric, que gestiona el centre, té anys d’experiència en el camp de la didàctica en arqueologia i prehistòria, i és que està estretament vinculada al Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria. En un primer momento el projecte de divulgació es centra en els tallers a escoles, per més endavant concretar-se amb la construcció del Parc Arqueològic de Sant Llorenç de Montgai, on actualment treballem en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. De tota aquesta experiència prèvia neix la proposta d’Espai Orígens, on realitzem activitats lúdiques i turístiques però també oferim una proposta didáctica durant el curs escolar.

Les activitats

Des d’Espai Orígens us presentem una proposta estructurada en tres tipologies d’activitats: les visites guiades, les activitats de Prehistòria i els tallers experimentals.

La majoria d’aquestes activitats giren entorn la Prehistòria, període en el qual estem especialitzats, però també oferim visites. Promovem i fem difusió de les rutes naturals que es poden fer a peu per l’entorn del nostre centre, al peu de la serra del Mont-roig i molt a prop de l’Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa, fent èmfasi en els seus valors com a patrimoni històric i natural.

Pensem que la formació fora de l’aula i en temes de patrimoni és fonamental en qualsevol moment de la vida escolar, i és per aquest motiu que la nostra proposta abarca un ampli ventall d’edat, des d’Educació Infantil fins a Batxillerat, adaptant les activitats, els discursos i els materials didàctics a les característiques, interessos i habilitats de cada franja d’edat.

 

2016-2017 Inf CI CM CS ESO I BAT
VISITES La Roca dels Bous 2.0 X X
Caminant entre Neandertals X
Quan el riu es tanca: l’embassament de Sant Llorenç de Montgai X X X
En temps de guerra: les trinxeres del Merengue X X
Montroig: passat i present, excursió a la Cova del Tabac X
ACTIVITATS I TALLERS Tastets de la Prehistòria X X X
Contacontes de la Prehistòria X
Prehistoartistes X X X X
Artesans del fang X X X X
Arqueòleg per un dia: excavació arqueològica X X X X
Màgia i simbolisme: els ornaments a la Prehistòria X X X X X
El Foc! Que ens va canviar la vida X X X
Tecnologia de la pedra X X X
MONOGRÀFIC Darrera el passat X X X

 

Les nostres activitats, visites i taller parteixen dels principis d’empatia, experimentació, descoberta i manipulació, essent per a nosaltres molt important el protagonisme actiu de l’alumnat en qualsevol de les activitats.

Trobareu explicada detalladament activitat per activitat la nostra proposta per al curs 2016-2017 en el nostre dossier. Us ho podeu descarregar fent click en aquí.