La Roca dels Bous, model innovador

La revista Treballs d’Arqueologia aprofundeix en el rendiment que té l’ús de les noves tecnologies per fer visible el patrimoni dels jaciments prehistòrics

roca bous

(09/01/2014) Les visites guiades al jaciment del paleolític mitjà de la Roca dels Bous, ubicat a Sant Llorenç de Montgai (la Noguera), són una “experiència innovadora en l’àmbit europeu”. Així ha quedat reflectit a la revista especialitzada Treballs d’Arqueologia que edita la Universitat Autònoma de Barcelona.

En el darrer número d’aquesta publicació s’ha convidat a la reflexió sobre el paper que tenen les noves tecnologies per construir un discurs narratiu, apte per a tots els públics, al voltant del treball de recerca. Aquesta nova eina s’ha comparat amb els sistemes expositius més tradicionals. És en aquest sentit que s’arriba a la conclusió que és necessari que aquests tipus de projectes “implementin mecanismes de comunicació que facin possible la comprensió del valor del patrimoni arqueològic”.

El jaciment de La Roca dels Bous ofereix visites guiades des de l’any 2010, basant-se en el concepte work in process, una metodologia anglosaxona que té molt en compte l’adaptació del discurs de l’espai en funció de l’evolució dels treballs d’investigació. És aquest un dels motius pels quals es va optar per l’ús de la tecnologia digital per transmetre el coneixement científic que s’està trobant a la cavitat. Les visites amb iPad que surten des de l’Espai Orígens permeten actualitzar, d’una forma senzilla i econòmica, les explicacions sobre la forma de vida neandertal en relació als resultats que es van obtenint en les diferents campanyes d’excavació.

A Catalunya, a banda d’aquest jaciment, hi han dos més de l’etapa paleolítica que mostrin les activitats tècniques, productives i de manteniment social. És tracta de les Coves de Serinya i l’Abric Romaní. El caràcter efímer que van tenir aquests espais i d’altres de l’època per als seus habitants i la tècnica destructiva que empraven dificulta el treball de recerca en aquests enclaus. En el cas de La Roca dels Bous, s’han trobat restes d’estructures de combustió, óssos, a més de peces d’indústria lítica. Les troballes són un indici més a l’hora de determinar que aquest lloc hauria servit de refugi durant un període curt, mentre es desplaçaven entre el Prepirineu i la zona de la Vall de l’Ebre.