La prehistòria al descobert

video balaguer tv

Ara és un jaciment neandertal on excavadors i arqueòlegs hi treballen periòdicament, però fa 40.000 anys el jaciment de la Roca dels Bous, situat a Sant Llorenç de Montgai a la comarca de la Noguera, era un indret de pas on els neandertals s’hi aturaven en el seus trajectes entre els primers contraforts del Pirineu i la plana del Segrià.

La seva particular ubicació i els processos geològics que es donen a la cinglera fan possible la preservació de diversos estris que corroboren aquestes visites dels neandertals durant el paleolític mitjà. Entre les restes més importants en destaquen els fogars.

Amb 4 nivells d’excavació ja descoberts, arqueòlegs i investigadors han estudiat el pas per aquest jaciment de més de 10.000 anys. El contingut arqueòlogic del jaciment és d’una riquesa incalculable.

A més la roca dels bous també destaca per la seva metodologia de treball, oberta al públic durant els mesos d’excavació, pedagogia i investigació van lligades de la mà.

En bona mesura l’exposició pública dels treballs que es realitzen al jaciment és gràcies a l’espai Orígens de Camarasa.

Espai polivalent que es pot utilitzar com a laboratori d’investigació de les troballes dels diversos jaciments de la comarca, com a sala d’exposicions, o bé com a punt de partida de les visites guiades d’aquests indrets.

En definitiva espai pensat per apropar l’arqueologia i la prehistòria a tota mena de públics no familiaritzats en aquests àmbits i fer-ho des de la pròpia veu dels experts.

Investigació, recerca i pedagogia un trinomi que sumat amb la riquesa paisatgística de la zona converteixi la Noguera amb l’epicentre de l’arqueologia.