La Guerra Civil, tema clau a les aules

Una conferència a l’Espai Orígens apropa el material didàctic existent sobre el Cap de Pont de Balaguer, el qual ha estat utilitzat per uns 700 estudiants 

Bardavio i Solsona, pronunciant la conferència a la Sala Polivalent.

(22/11/2013) “Hi ha un interès per parlar d’una part de la història que ha estat molt amagada i segurament esbiaixada”. Amb aquest argument ha defensat el director del Camp d’Aprenentatge de la Noguera, Antonio Bardavio, la necessitat de tirar endavant projectes educatius al voltant de fets històrics com el del Cap de Pont de Balaguer el 1938, del qual es commemora el 75è aniversari també a l’Espai Orígens.

Bardavio, que ha afegit que les qüestions de la Guerra Civil continuen mencionant-se en el debat polític d’avui dia, ha explicat que és del tot necessari poder “parlar amb normalitat i apropar la història amb tranquil·litat” d’aquests fets. En aquest sentit, creu que cal posar en marxa “eines per a què els alumnes aprenguin a interpretar a partir de dades i altres elements amb els quals interactuïn”.

El director del Camp d’Aprenentatge de la Noguera va ser un dels impulsors, juntament amb la professora Rosa Solsona -que actualment exerceix a l’Institut de la Caparrella de Lleida-, del material didàctic Corba de Foc. El Cap de Pont de Balaguer, que han utilitzat uns 700 estudiants en els darrers cinc anys. Aquest treball permet interrelacionar els fets “no només des d’una vessant bèl·lica, sinó incidint en aspectes socials i humans”, ha exposat Solsona.

La derogació de l’Estatut
Un dels temes que tracten en aquesta proposta pedagògica és la comparació entre la derogació de l’Estatut català a l’abril de 1938, quan la ciutat de Lleida va caure a mans de les tropes franquistes, amb la polèmica a l’Estat espanyol arran de l’aprovació del darrer Estatut d’autonomia, el 2006. Aquest és només un dels exemples per demostra que “hi havia coses que no canviaven gens” ha afirmat la professora de l’Ins La Caparrella. En aquest sentit, ha citat altres aspectes com el fet que durant la Guerra Civil no es van deixar de fer festes majors i els ciutadans continuaven anant al ball i al cinema.

L’Espai Orígens continua, amb la conferència d’aquest divendres, el cicle commemoratiu dels 75 anys dels fets del Cap de Pont de Balaguer. Així, continua instal·lada l’exposició Conviure amb la por i ha programat pel proper 5 de desembre la projecció del documental Transmissions. Memòries de Lluís Sala.