Patrim 4.0

LOGO_PATRIM 4.0_RGBLa Xarxa Pirinenca d’Innovació i Gestió Creativa del Patrimoni Cultural – PATRIM 4.0 – aglutina entitats d’ambdós costats dels Pirineus, amb l’objectiu de constituir un element vertebrador per als Centres del Patrimoni cultural pirinenc, cooperant en propostes comunes de generació i transferència de coneixement en Patrimoni, propiciant un model de col·laboració, innovador i sostenible de gestió del trinomi patrimoni/producte/territori.

El projecte es desenvoluparà al llarg dels pròxims tres anys amb un pressupost total de 1.364.663 € i un suport financer del Programa INTERREG VI-A Espanya-França-Andorra de 887.030,70 € que suposa un 65% d’ajuda de fons FEDER (EFA 127/01).

Els principals eixos del projecte són:

  • Generar models de gestió integral del patrimoni en territoris de muntanya, en els quals s’abordi la relació dels centres de la xarxa amb el territori, criteris de qualitat per implantar pels mateixos i es realitzin accions de formació i divulgació, entre altres accions.
  • Patrim 4.0 un destí cultural i patrimonial: es pretén emfatitzar els centres de la xarxa com a destinacions que atrauen els visitants cap al territori. Des d’aquesta perspectiva es plantegen diferents accions com la creació d’exposicions itinerants entre els diversos centres, la creació d’un museu virtual i una Pyrenoteca o la generació de residències d’artistes ,entre d’altres.
  • Patrim 4.0 innovació i sostenibilitat: es pretenen generar experiències turístiques enfocades a crear activitats vivencials per a públic familiar. Alhora, es potenciaran experiències digitals que permetin l’accessibilitat i sostenibilitat de tots els centres participants.

En aquesta xarxa participen socis situats a Aragó, Hautes-Pyrénées (França), Euskadi, Navarra i Catalunya.

La Universitat Autònoma de Barcelona participa en aquest projecte a través del Centre Espai Orígens de Camarasa, el qual és un centre dinamitzador del patrimoni cultural i natural de la zona del Mont-roig. El centre Espai Orígens es dedica a la recerca i a la divulgació del patrimoni des de la vessant educativa, lúdica i turística. Pretén relacionar el coneixement que es desprèn de la recerca arqueològica amb activitats de caràcter experiencial per a tot tipus de públics. Juntament amb el Centre Espai Orígens també participen en aquest projecte les infraestructures del jaciment neandertal de la Roca dels Bous i el Parc Arqueològic Didàctic de Sant Llorenç de Montgai, que formen part del Campus d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Més informació sobre el projecte i les seves accions: www.patrim.net i www.poctefa.eu

El projecte EFA127/01 PATRIM 4.0 ha estat cofinançat en un 65% per la Unió Europea a través del Programa Interreg VI-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2021-2027). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra”.