Rutes de patrimoni cultural històric

patrimoniLes rutes temàtiques són un dels atractius de la zona. Són d’especial interès les pintures d’art rupestre prehistòric que han estat considerades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Tant les que hi ha a la Cova del Tabac (Camarasa) com la Cova dels Vilars (Ós de Balaguer) són visitables. Una altra de les propostes és la de seguir les restes de dinosaures que són presents en una àrea coneguda com el Cretaci, com ara el jaciment d’icnites de la Massana al costat de la carretera C-13..

Una manera de conèixer el patrimoni d’art romànic és amb la ruta Arnau Mir de Tost, un noble i militar del comptat d’Urgell, nascut després de l’any 1000, que destaca pel seu paper en la reconquesta d’aquestes terres als musulmans. L’itinerari compta amb tres punts d’interès: el Castell i Col·legiata de Sant Pere d’Àger (Noguera), el Castell de Mur i Col·legiata de Santa Maria de Mur (Pallars Jussà) i el Castell Palau Residencial de Llordà (Pallars Jussà).

La Guerra Civil també ha deixat una important petjada en aquestes contrades i ara són visitables alguns Espais de Memòria de la Batalla del Segre. Destaquen, per la seva proximitat, el Merengue, els Búnquers de Foradada, o el Clot de les Bombes de Tartareu, a més de l’itinerari pels diferents punts del Cap de Pont de Balaguer.

Altres punts d’interès cultural són l’Ermita de la Mare de Déu del Castell de Sant Llorenç de Montgai, que compta amb unes vistes espectaculars; la Central Hidroelèctrica i el casc antic i el pont medieval de Camarasa. A més, a Ós de Balaguer també es pot visitar el Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes i a Balaguer, podeu endinsar-vos en la història del territori amb el Museu de la Noguera.