Des de l’Espai Orígens podrem viatjar amb els primers humans moderns, la nostra espècie, que van sortir de la llunyana Àfrica fa 200.000 anys per explorar i habitar tot el planeta. I també podrem conèixer als primers humans de la Noguera, els neandertals, abans de l’arribada dels nostres ancestres africans.
Humans moderns. 10.000 generacions
Els humans moderns som una espècie extraordinària que complementem les nostres característiques biològiques amb la tecnologia dels objectes quotidians, i avancem, des de fa 10.000 generacions, colonitzant tot el planeta. Però, què ens va convertir en el que som? quins són els reptes als que es va enfrontar la nostre espècie i la va fer sobreviure i expandir-se i a quins són els que ens hem d’enfrontar avui? què ens uneix encara a aquest passat llunyà?
L’exposició Humans moderns. 10.000 generacions, instal·lada a l’Espai Orígens, vol plantejar al públic visitant les claus per respondre aquestes preguntes de forma reflexiva i vivencial, tocant, olorant i sentint. La observació, la manipulació i l’experimentació són els eixos a partir dels quals construir una aproximació significativa al coneixement de la prehistòria humana.
Territori Neandertal: La Roca dels Bous
Aquest jaciment únic es troba dins del municipi de Camarasa, davant del pantà de Sant Llorenç de Montgai. La seva ubicació dins d’una vall natural en forma d’abric el doten d’unes característiques idònies per a l’acampada estacional de grups de nòmades neandertals. Allà planificaven, es curaven, descansaven, feien les seves eines i vestimentes, cuinaven, menjaven i s’explicaven històries.
Des de l’any 2010, el jaciment de la Roca dels Bous ha estat condicionat per a la visita pública, tant de grups escolars com de públic general, tot fent-la compatible amb els treballs d’excavació que se segueixen realitzant cada any per l’equip d’investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona.